top of page

Jan van der Spoel

  Spreker over vertrouwen in leiderschap 
 en organisatiecultuur  

Vertrouwen: het onzichtbare ingrediënt voor succesvolle relaties
 

Of het nu gaat om de relatie met een collega, je baas, je geliefde of zelfs met de bakker, elke relatie draait om vertrouwen. Vertrouwen is echter onzichtbaar en kan voortdurend veranderen. Als er veel vertrouwen is, gaan zaken gemakkelijker, sneller, met minder gedoe, met meer motivatie, is er meer energie en is het leven prettiger.
 

Conceptdenker en voormalig Creative Director Jan van der Spoel heeft op basis van verschillende erkende begrippen een nieuw model ontwikkeld waarin 6 principes van vertrouwen bij elkaar komen. Hiermee kun je eenvoudig onderzoeken of jij een ander vertrouwt, of jijzelf betrouwbaar bent, maar ook of jij jezelf vertrouwt in een specifieke rol.

  "I consider Jan the Simon Sinek of the Netherlands. I had the pleasure of working with Jan on a coaching project and learned some priceless information and processes on how to build trust. Jan is an expert on trust. Not just why it's important, but how it works and more importantly, how to build it! Thank you, Jan, for these priceless insights." 
  - Chris Baldwin, PhD Founder of 10X SPEAKER, Speaker coach  

Speaker impression

"Het was geweldig!  Bedankt Jan van der Spoel! Je hebt een fantastische workshop neergezet waar het hele team van heeft geleerd."  
Nynke visser, Chief Trust Seats2Meet
 

Overview fpls-lin_edited.jpg

  Futureprint Leadership event Geneve  

  “The summit did a session on trust and leadership by Jan van der Spoel and it was brilliant. Jan is the expert on the topic.”   
-  Dorinda Gibbons, Director Profile Recruitment  

Ontwerper van vertrouwen

Na een carrière van ruim 25 jaar als ontwerper van corporate communicatie heeft Jan zich verdiept in de dynamiek van vertrouwen. Hoe werkt vertrouwen? Waarom vertrouw je een ander? Waarom vertrouwt een ander jou? Wat is er nodig om jezelf te vertrouwen? Deze vragen hebben geleidt tot “360° vertrouwen”. Een model waarmee de kwaliteit van relaties kan worden onderzocht én het duidelijk wordt wat je moet doen om het te verbeteren. Vertrouwen werkt als smeerolie in relaties. Het zorgt ervoor dat processen makkelijker verlopen, kwaliteit omhoog gaat en resultaten verbeteren. Wat heb jij er aan? Het succes van een team of organisatie staat of valt met de kwaliteit van onderlinge relaties. Één of twee slechte relaties in een team kan ertoe leiden dat elk proces trager verloopt dan nodig is. De praktische stappen in het model 360° vertrouwen helpen je om relaties snel te kunnen analyseren, bottlenecks op te sporen en de juiste acties te ondernemen. Organisaties met een hoge mate van vertrouwen presteren 400% beter dan traditionele organisaties Jan geeft je de tools om je om je bedrijf (weer) te laten stromen. Dit doet hij d.m.v executive coaching, mastermind groepen en maatwerk trainingen. “360° vertrouwen” is waardevol voor C-level beslissers, HR-management, Change Management, Learning & Development. Leiderschap met vertrouwen 60% van first-time managers faalt binnen 18 maanden. 50% van mid-career managers is uitgeblust en op zoek naar een andere werkgever. De loopbaan van een CEO wordt voor een groot gedeelte bepaald door de kwaliteit van relaties. Dat houdt je boven water bij tegenwind en mindere tijden. • Jan is expertblogger voor De Ondernemer, een label van GPD, een van de grootste mediahuizen van Nederland. • In de periode 2019-2021 was Jan voorzitter van de Professional Speakers Association Nederland (PSANL).

Jan Vrij Heineken.png

Jan heeft als spreker een bijdrage geleverd op het leiderschapsevent van HEINEKEN Nederland Supply. In de vorm van een korte speech, met daarna interviewvragen en Q&A met het publiek, kreeg de groep een goed idee van wat er allemaal bij komt kijken als het gaat over "vertrouwen" op het werk. Bedankt Jan!
Kimra Morgownik, Change & Communication HEINEKEN 

 

Scherm­afbeelding 2023-06-15 om 09.14.53.png

  Fireside chat tijdens de Heineken leadership day  

omslag-360graden-3d-mockup1.png

360º vertrouwen, het boek

‘Vertrouwen is de weg naar meer verbinding en meer verbinding zorgt voor een grotere groei, of dat nu op persoonlijk vlak is, binnen een organisatie of binnen een samenleving. Juist in deze tijden extra belangrijk! Dit beschrijft Jan Spoel ijzersterk in zijn nieuwste boek 360º vertrouwen.’

- Esther de Jong, Directeur Nederlandse vereniging van commissarissen en directeuren (NCD

‘Jan van der Spoel onthult in 360º vertrouwen hoe het begrijpen en cultiveren van vertrouwen kan leiden tot krachtigere en productievere werkrelaties.’

- Severin de Wit, Host TrustTalk Podcast

‘Een krachtig aspect van dit boek is – letterlijk – de focus op 360 graden vertrouwen, wat impliceert dat vertrouwen alle kanten op moet stromen om echt effectief te zijn. En zo is het. Met zijn scherpe inzicht en een heldere schrijfstijl weet Jan van der Spoel ons te overtuigen niet alleen te kijken naar hoe we vertrouwen ontvangen, maar ook hoe we het geven en bevorderen binnen teams, organisaties, bedrijven.’

- Robert van den Ham, Director Content & Creatie De Ondernemer

Mogelijke key-notes

1. Hoe vergroot je vertrouwen in je bedrijf zonder mensen te hoeven veranderen?

In deze lezing legt Jan uit wat het belang is van goede relaties in organisaties. Echt goed samenwerken maakt het verschil tussen gedoe, stroperigheid en weerstand aan de ene kant en succes, snelheid en werkplezier aan de andere kant. Leer hoe vertrouwen in organisaties werkt, hoe je het kunt beoordelen, verbeteren en onderdeel maken van je dagelijkse werk.

2. Leiderschap in een VUCA wereld

In een wereld die steeds complexer en onvoorspelbaarder wordt, is leiderschap van cruciaal belang. Maar hoe kunnen we succesvol navigeren door de VUCA-wereld vol volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit? Een mogelijk antwoord ligt in het cultiveren van 360º Vertrouwen. Ontdek in deze speech hoe de principes van vertrouwen samen een moreel kompas kunnen zijn dat ons helpt betere keuzen te maken. Leer praktische strategieën en inzichten die je direct kunt toepassen om een veerkrachtige organisatie te creëren.

3. Waarom het meeste leiderschap niet effectief is (en hoe het te verhelpen)

In deze speech werpt Jan zijn licht op de slechte staat waarin de meeste bedrijven vandaag de dag verkeren: 60% van first-time managers faalt binnen 18 maanden, 50% van mid-career executives zijn niet betrokken en zitten tegen een burnout aan en van elke 3 vrouwelijke managers verlaten er twee het bedrijfsleven. Waarom gebeurt dit en hoe kan dit worden omgebogen?

4. Vertrouwen als sleutel tot geluk op de werkplek.

Een grote mate van vertrouwen werkt als een smeermiddel in uw organisatie: alles werkt met minder wrijving, met meer gemak, betere resultaten en een hogere tevredenheid. Deze lezing geeft het publiek een routekaart naar prettiger samenwerken, betere resultaten en meer werkplezier.

5. Vertrouwen in onbekende culturen.

Vertrouwen lijkt een universele menselijke eigenschap, maar er zijn belangrijke verschillen. In deze lezing legt Jan uit hoe vertrouwen wordt ervaren in verschillende landen en culturen. Het publiek leert waardevolle inzichten hoe crossculturele relaties en succesvolle samenwerkingen kunnen worden verbeterd.

6. Vrouwelijk leiderschap in een mannelijke wereld.

Als zoon van een moeder die op latere leeftijd rechten ging studeren en promoveerde op het onderwerp: “Moederschap en arbeid”, kan Jan zich met recht feminist noemen. Mannelijk gedrag is nog steeds de norm in het bedrijfsleven. Onbewust gedrag zorgt ervoor dat vrouwen altijd nog een lastiger route hebben om gerespecteerd en een succesvolle carrière te hebben. Dit is geen kwade opzet, maar wel de realiteit. In deze toespraak zal Jan zijn bevindingen delen over de dilemma’s van vrouwelijk leiderschap, hoe het glazen plafond te doorbreken en trouw te blijven aan jezelf. Leerzaam voor vrouwen, maar belangrijk voor mannelijke leiders.

Bovenstaande speeches zijn voorbeelden, Jan kan zijn speeches en presentaties op maat maken voor een specifiek evenement of publiek. Combinaties van onderwerpen, doelgroepen en gewenste take aways zijn altijd mogelijk.

Deze klanten gingen je voor:

Logo futureprint.jpeg
logo-768x461 Casino operations summit.webp
trusttalk logo.jpeg
s2m logo.jpeg
IDG_Logo.png
ministerie swz logo.jpeg
DJM logo.png
avans-logo-png-Transparent-Images.png
1-solar logo.jpeg
Buas wit.jpeg
heineken logo.jpeg
Koppert-cress-logo.png

Vier stappen om eventplanners blij te maken

1 | Het belangrijkste doel van Jan is om van jouw evenement een succes te maken. Om dit voor elkaar te krijgen moet er wederzijds begrip zijn. Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van je evenement en wat zijn de behoeften van jouw publiek?

 

2 | Je moet een spreker die spreekt over vertrouwen kunnen vertrouwen. Jan doet zijn huiswerk, is voorbereid, komt vroeg en vertrek laat. Daar kun je op vertrouwen.

 

3 | Flexibel zijn is een belangrijk onderdeel van de persoonlijkheid van een professionele spreker. Laten we eerlijk zijn, dingen kunnen voortdurend veranderen voor of tijdens een evenement.

 

4 | Voorbereiding is belangrijk, zowel voor eventplanners als voor sprekers. Hier is een lijst met dingen om rekening mee te houden: 1. Heb je al een datum vastgesteld? 2. Hoeveel mensen verwacht je als publiek? 3. Wat verwacht je van Jan? Een key-note van 20, 60 of 90 minuten of een breakout sessie? 4. Jan zijn speeches zijn in het Nederlands of Engels, wat heeft jullie voorkeur? 5. Is het een live- of online evenement? 6. In het geval van een online evenement, welke technologie en platformen wil je gebruiken? 7. Is er technische ondersteuning van jullie mensen? 8. Wat is de opzet van jullie evenement? Eén grote ruimte of meerdere break-out ruimtes? 9. Wat zijn de mogelijkheden voor interactie? 10. Heb je al andere sprekers gecontracteerd? 11. Mag Jan video opnames maken voor eigen gebruik?

Ik ben enthousiast over Jan zijn werk over vertrouwen omdat het zo'n cruciaal onderwerp is in elke relatie die je in het leven tegenkomt, inclusief die met jezelf. Ik beveel Jan zeker aan als expert over dit onderwerp.
Jan is iemand die je kunt vertrouwen! :)

Renske Van Kollenburg, Music Industry Coach & Consultant, Event moderator 

 

Contact
bottom of page